Lissabon Annuleringen en vertragingen - Wanneer krijgt u compensatie?

AirHelpAirports
LIS

Het is geen goed begin van uw reis als u hoort over annuleringen en vertragingen op vliegveld Lissabon Airport; maar het goede nieuws is dat u in de EU beschermd wordt door een wet genaamd EG 261. Dit zorgt ervoor dat u nog steeds op uw bestemming kunt komen, en ook komt u wellicht in aanmerking voor een compensatie van tot wel €600 per persoon. Onze gratis compensatie-calculator vertelt u precies waar u recht op heeft.

Tjek kompensation

Uw rechten als luchtvaartpassagier op luchthaven Lissabon

De meeste passagiers die luchthaven Lissabon (LIS) gebruiken, worden beschermd door een wet genaamd EU-verordening nr. 261/2004. Dat komt omdat EG 261 betrekking heeft op alle vertrekken vanaf EU-luchthavens en ook op vertrekken vanuit de 'verder weg gelegen gebieden' van de EU; plaatsen als de Canarische Eilanden, de Azoren en Martinique.

Vluchten die landen op luchthaven Lissabon vallen wellicht ook onder de bescherming van EG 261, afhankelijk vanaf waar ze vertrokken zijn. Kijk in de tabel hieronder voor alle details.

EG 261 beschermt niet alleen Europeanen, het bestaat ook om iedereen te beschermen die binnen haar jurisdictie vliegt. Meestal biedt het passagiers tot wel 3 jaar om een claim in te dienen; u kunt dus controleren of u nog recht heeft op compensatie voor eerdere annuleringen van vluchten op luchthaven Lissabon.

Wordt u beschermd door EG 261?

RouteEU-luchtvaartmaatschappijNon-EU-luchtvaartmaatschappij
Vertrekken vanaf luchthaven Lissabon naar elke bestemming ✔️ Ja ✔️ Ja
Aankomsten op luchthaven Lissabon ✔️ Ja ❌ Nee

Geannuleerde vlucht op luchthaven Lissabon? Meer dan 3 uur vertraagd? U heeft wellicht recht op compensatie

Alle flyselskaber

Alle lande

Ingen kompensation, intet gebyr


Compensatie claimen voor annuleringen op luchthaven Lissabon

Toen u hoorde dat luchthaven Lissabon vluchten had geannuleerd, ging uw eerste gedachte waarschijnlijk over hoe u een andere manier kon vinden om uw bestemming te bereiken. Gelukkig is dat geregeld in Verordening EG 261; de luchtvaartmaatschappijen moeten de passagiers de keuze bieden tussen alternatieve reismogelijkheden of een terugbetaling.

Bovendien hebt u wellicht recht op tot wel €600 per persoon als uw vlucht minder dan 2 weken voordat u zou vertrekken is geannuleerd.

We moeten u wel informeren over één uitzondering die van invloed kan zijn op annuleringen van vluchten op luchthaven Lissabon: buitengewone omstandigheden. Op grond van deze bepaling hoeven luchtvaartmaatschappijen geen compensatie te betalen wanneer vluchten worden geannuleerd als gevolg van omstandigheden waar zij niets aan kunnen doen. Zaken zoals slecht weer, incidenten op luchthaven Lissabon en stakingen door personeel van luchthaven Lissabon Portela worden allemaal beschouwd als buitengewone omstandigheden en passagiers krijgen geen compensatie voor de daaruit volgende annuleringen.

De makkelijkste manier om erachter te komen of u recht heeft op compensatie voor vluchten is om de gegevens van uw vlucht in te vullen in ons gratis hulpmiddel voor het controleren van compensatie. U kunt ook onze uitgebreide handleiding voor compensatie van geannuleerde vluchten lezen.


Compensatie voor vertragingen op luchthaven Lissabon

EG 261 beschermt luchtreizigers ook wanneer er vertragingen zijn op luchthaven Lissabon. Als uw vlucht 3 uur (of zelfs langer) vertraagd is, kan elke passagier recht hebben op een compensatie van tot wel €600 .

Om uw totale vertraging te berekenen, moet u het tijdstip waarop u daadwerkelijk op uw eindbestemming bent geland, vergelijken met het tijdstip waarop u volgens planning had moeten aankomen. Hierdoor kunnen luchtvaartmaatschappijen een vertraagde start inhalen, door tijd goed te maken tijdens de vlucht zelf.

Als u niet zeker weet wanneer u precies geland bent, kan AirHelp het voor u controleren; start uw claim hier en wij controleren uw vluchtgegevens aan de hand van onze uitgebreide en nauwkeurige vluchtdatabase, als onderdeel van het claimproces.

Denk eraan dat als de vertraagde vluchten vanaf luchthaven Lissabon veroorzaakt werden door buitengewone omstandigheden, de luchtvaartmaatschappij geen compensatie hoeft te betalen. In dit opzicht is EG 261 eerlijk tegenover luchtvaartmaatschappijen. Omdat ze aan situaties zoals slecht weer of ingrijpende activiteiten van personeel van luchthaven Lissabon Portela niets kunnen doen, moeten ze ook niet aansprakelijk worden gesteld voor het betalen van een compensatie.

Vluchtvertraging of annulering op Lissabon? Ontdek gratis uw compensatie.

Alle flyselskaber

Alle lande

Ingen kompensation, intet gebyr


Hoeveel compensatie?

AfstandCompensatie
Alle vluchten van 1.500 km of minderTot wel €250 per persoon
Interne EU-vluchten meer dan 1.500 kmTot wel €400 per persoon
Niet-interne EU-vluchten tussen 1.500 km en 3.500 kmTot wel €400 per persoon
Niet-interne EU-vluchten meer dan 3.500 kmTot wel €600 per persoon

Deze tabel geeft u een goed beeld van de hoogte van de compensatie waar u recht op zou kunnen hebben, maar er zijn veel speciale gevallen en uitzonderingen die van invloed kunnen zijn op het totale bedrag. Om het de passagiers eenvoudig te maken, hebben we een hulpmiddel voor compensatie opgezet dat u vertelt waar u recht op heeft en dat u helpt om uw claim met AirHelp in gang te zetten.


Annuleringen op luchthaven Lissabon - Wat te doen

We willen allemaal voorkomen dat er vertragingen of annuleringen van vluchten plaatsvinden, maar dit is wat u moet doen als u erdoor getroffen wordt:

  • Verzamel bewijs van de vertraging of annulering van de vlucht (zoals e-mails van de luchtvaartmaatschappij, foto's van het vertrekbord).
  • Bewaar al uw reisdocumenten.
  • Vraag uw luchtvaartmaatschappij waarom uw vlucht is gehinderd.
  • Vraag de luchtvaartmaatschappij om uw maaltijden en verfrissingen te betalen.
  • Let op wat de luchtvaartmaatschappij u aanbiedt; teken niets waarmee u afstand zou doen van uw recht op compensatie.
  • Bewaar alle bonnetjes die bewijzen dat de verstoring u extra geld heeft gekost.

Laat AirHelp uw compensatie voor u claimen

Alle flyselskaber

Alle lande

Ingen kompensation, intet gebyr


AirHelp er blevet vist i:

TV2 logoBerlingske logoFinans logoEkstra Bladet logo
APRA

AirHelp er en del af Association of Passenger Rights Advocates (APRA), hvis mission er at fremme og beskytte passagerers rettigheder.

Copyright © 2023 AirHelp

Tjek kompensation

Alle flyselskaber